School

De eerste vraag die werd gesteld als we over onze plannen vertelden was; ‘Hoe doe je het met school?’. ‘Zelf lesgeven’, is dan het antwoord. Tijdens de reis ben ik (Marieke) de juf van de kinderen. Gijs zit in groep 5, Ties in groep 3 en Meike in groep 2. We blijven verbonden aan de huidige basis school van de kinderen. We zijn enorm blij met de steun en het enthousiasme van de school tijdens de voorbereidingen en tijdens de reis.

Samen met de school heb ik de lesboeken doorgenomen en heb ik de bijbehorende handleidingen besteld. Er is een hele lading boeken meegaan. Onderweg leren de kinderen ook spelenderwijs een hele boel. We maken onze eigen versie van wereldoriëntatie en biologie! We hebben veel naslag boeken mee; atlassen, boeken over de natuur en vissen, boeken over het weer, de sterren en planeten en over zeilen. Ook erg leuk zijn dvd's van National Geografic over de natuur. De kinderen zijn nieuwsgierig en willen overal veel over weten. Lang leve wikipedia, maar ja, als je geen verbinding hebt dan heb je er niets aan.

Ter voorbereiding van de kinderen en ook om de klasgenootjes uit te leggen wat onze plannen waren, hebben we voor vertrek samen met de kinderen een spreekbeurt gegeven in de klas. We hebben de website laten zien, hoe een zwemvest werkt en een anker. We hebben de route met de landen en vooral veel foto’s laten zien. De leukste vraag tijdens de presentatie in groep 1 en 2: 'Hoe doe je het dan met de gymles?'. In de praktijk is de gymles vooral zwemmen en klimmen op de rotsen. Via de email houden we contact met de klasgenootjes en zij kijken af en toe naar de foto's en de website op het digitale schoolbord. Zo kunnen ze volgen wat de kinderen allemaal beleven en houden ze contact met elkaar. Tijdens de reis wordt door de school soms extra materiaal en de citotoetsen aan bezoek meegegeven of naar havens verstuurd.

Elke (school)dag zijn we 's morgenSchoolwerk op zees ongeveer 3 uur met school werk bezig. Elke ochtend les geven is inmiddels een routine. Naar aanleiding van de handleidingen heb ik een schema opgesteld welke stof moet worden behandeld. Als je met de Wereldschool werkt, is dit schema al voor je gemaakt. Het schema wordt aangepast tijdens vaardagen. Of we halen we het in op zaterdag of de schooldag is wat langer. We hebben een prima vaarschema en liggen regelmatig voor anker, waardoor het schema goed is bij te houden. In het begin was het soms zoeken naar het ritme en moesten de kinderen ook wennen. Tegen je moeder doe je namelijk wel anders dan tegen de juf in de klas. Gijs was al bekend met zelfstandig werken, maar Ties moest dat nog leren. Het mooie is dat de kinderen elkaar dan leren hoe hiermee om te gaan. Ties leert op zijn beurt weer aan Meike wat de oudste kleuters in de klas doen. Aangezien er verschillende niveaus zijn aan boord van de Walrus school is het belangrijk de kinderen de regels van school te leren. Je mag de juf niet storen als ze iemand aan het uitleggen is. De praktijk is wel eens lastig, want behalve juf ben ik natuurlijk ook moeder.

We hebben ook educatieve software op de computer, zodat daar ook mee gewerkt kan worden. Heel handig als je wat moet uitleggen aan de ene en de anderen even rustig moeten werken. Wij hebben van school software meegekregen en we werken met Ambrasoft. Hierbij kan je een pakket per kind samenstellen en kan je hun niveau aanpassen.

Nieuwe tijdschriftenVia Zwijsen heb ik voor vertrek alle tijdschriften van het voorgaande jaargang van Roetsj, Maan Roos Vis en Rompompom besteld. Elke maand krijgen de kinderen 2 nieuwe tijdschriften die aansluit bij het lesmateriaal dat we aan het behandelen zijn. De kinderen vinden het elke keer een feest. Veilig leren lezen http://veilig.zwijsen-educatief.nl/.

Wat ik nog niet heb vermeld is het leerplicht verhaal. Mijn ervaring; elke gemeente is weer anders en het maakt niet uit of je met de Wereldschool werkt of met je eigen school, het lijkt wel willekeurig te zijn. We hebben tijdens de reis alle variaties gehoord; goedkeuringen en afkeuringen, Wereldschool of eigen school, kinderen in andere gemeentes of zelfs in andere landen inschrijven. Helaas maar waar, je moet gewoon geluk hebben of risicos durven te nemen.

(last update: 25 april 2009)