Gezondheid

Een jaar weg reizen betekent ook voorbereidingen treffen op gebied van onze gezondheid. De dokter en de tandarts zijn tijdens de reis niet om de hoek. Voor ons vertrek hebben de nodige controles plaatsgevonden. De tandarts is bezocht voor een laatste controle, onderweg last hebben van je tanden is geen pretje. Onze kinderen zitten nog in de melkgebitten fase, en ook zij krijgen een grondige controle. Van de tandarts krijgen we een reiskit mee, zodat we bij nood zelf kunnen plakken. Ties gaat nog een keer voor controle bij de kinderarts voor zijn astma en eczeem. We verwachten dat hij tijdens de reis hier een stuk minder last van zal hebben. Op vakanties is dat gelukkig ook al zo. De voorraad astma medicijnen blijft tijdens de reis onaangetast in de bilge. Ties heeft tijdens de reis geen last van zijn eczeem en ook niet van zijn astma. Grootste overwinning was overigens ook dat hij de brownies met ei ook ineens kon eten, zonder kriebel in zijn mond.

Verder vinden wij het belangrijk om zelf een beetje medische kennis te hebben. Marieke heeft een EHBO cursus voor watersporters gevolgd. Als aanvulling op de EHBO cursus heeft dokter Caat (waarvoor dank) ons een avondje bijgeschoold, zodat we zelf kunnen hechten. We hebben de oefeningen tot nu toe nog niet in de praktijk hoeven brengen.

Tot slot hebben we een uitgebreide medische kit meegenomen. Op basis van vele lijstjes van collega zeilers en onze eigen medicijnkist is een uitgebreide lijst opgesteld. Deze lijst is met de huisarts door genomen en waar nodig aangevuld. We hebben de lijst binnen handbereik aan boord liggen en we hebben een lijst bij de huisarts achterlaten, zodat bij calamiteiten de huisarts kan bepalen wat we kunnen gebruiken. Wij zijn vroeg met de lijst naar de apotheek gegaan, want het is nogal een voorraad en dat heeft even tijd nodig om het een en ander de bestellen. Bovendien hadden we een goedkeuring van de zorgverzekeraar nodig om voor een jaar medicijnen mee te krijgen. Daar is nog wat heen en weer gebel overheen gegaan. We hadden het net voor vertrek rond.

Verder hebben we een aantal medische boeken mee als nodige naslag. Wederom aangeraden door collega zeilers. EHBO aan boord, Ship medical (WHO), Where there is no doctor.
Als we er niet uitkomen met de EHBO of het naslag werk kunnen we een oproep doen bij de Radio Medische Dienst via de marifoon, SSB of satelliettelefoon. De Radio Medische Dienst is ontstaan met als doel alle zeevarenden die medisch advies nodig hebben bij te staan. Deze doelstelling is ongewijzigd gebleven en nieuwe communicatieve mogelijkheden maken het aanvragen van advies steeds eenvoudiger. Op de site van de KNRM staat een brochure en de procedure bij calamiteiten http://www.knrm.nl/50downloads/20Folders_en_brochures/

De procedure voor het oproepen van de Radio Medische Dienst en de medicijnlijst wordt bij de navigatie tafel neergelegd, zodat het binnen handbereik is.

Een ander puntje van gezondheid is natuurlijk zeeziekte. Bijgaand een overzichtje van onze ervaringen en informatie die we in de loop der jaren hebben verzameld. Link naar zeeziekte.

(last update: 25 april 2009)