Eten

Eten aan boord is op zich niet zo bijzonder. Aan boord hebben we een grote koelkast (helaas zonder vriezer) en een prima fornuis met oven (een geroemde Force 10). Wat het wel anders maakt is de bevoorrading. Zoveel mogelijk meenemen, scheelt later veel gesjouw. Maar ook weer niet teveel, want om na een jaar weer terug te komen met je erwtensoep heb je niet veel aan. Ofwel wat is de juiste balans. De lijst met eten is enorm als we uit Nederland vertrekken. Het is moeilijk om de discipline te houden om de voorraad bij te houden. Dus eens in de zoveel tijd duiken we in de kasten en schrijven we weer even alles op. We hebben overigens de laatste erwtensoep met rookworst in de Bahamas opgegeten.....Eten en nog eens eten

Tijdens onze reis komen we zeer vaak aan land, en halen we verse producten en natuurlijk aanvullingen op de voorraad. De tips tegen ongedierte worden opgeslagen. Het beloofde een klus te worden om alles kakkerlak vrij aan boord te krijgen, al het karton en papier eraf halen en vers fruit goed wassen voor je het aan boord brengt. Uit voorzorg hebben we de kakerlakhotels, spuitbussen en boric acit aan boord gehaald. Laurierblaadjes voor in het meel, tegen ongedierte. Fruit en groente in een netje. Etc. etc. Gelukkig hebben we tijdens de reis geen ongedierte aan boord gekregen. Een kleine uitzondering was een kartonnen pak pasta uit Georgetown (Bahamas) dat onder de kleine beestjes zat.

Onderweg hebben we veel vis gevangen en zijn we veel aan het BBQ-en. De bibliotheek is goed voorzien met boeken over het vangen, schoonmaken en het bereiden van vissen. Een tip van collega zeilers, neem kookboeken mee en geniet.

WijnkelderVeel kant en klare maaltijden zijn voorgeproefd en eerlijk gezegd vonden we alleen de babi pangang van de keurslager lekker. De rest is niet echt te .. eten volgens de kinderen. Tegenwoordig is er geen slager meer te vinden die kan en wil inblikken. Het plan om vooraf maaltijden te maken en in te blikken valt hierdoor af. Wecken heb ik nog nooit gedaan en ben ik ook niet van plan om te gaan doen. Het is inmiddels een automatisme geworden om te kijken hoe lang bepaalde produkten houdbaar zijn en dat zijn er best wel veel. In Engeland, Spanje en Frankrijk zijn betere kant en klaarprodukten te verkrijgen. Het proberen waard.

Tijdens de langere oversteken (de langste rond de 15 dagen) hebben we van te voren veel ingeslagen en een overzicht gemaakt van de maaltijden en ingredienten die we per dag kunnen maken. Meestal maken we dan al voor vertrek de avondmaaltijden voor de eerste 3 dagen. In het begin van de tocht heb je minder zin om te koken en moet je weer wennen aan het rollen en bewegen van de boot. We moeten het ook niet ingewikkelder maken dan het is. De eerste week van een overtocht maken we nog gebruik van verse produkten en daarna wat vaker aan de pasta, vinden de kinderen helemaal niet erg. Bovendien is de eetlust tijdens een langere overtocht wat minder. Velen hebben het lang volgehouden met alleen crackers en kaas....

Zelfgebakken broodUit Nederland zijn kilo's broodbakmixen meegenomen. Deze zijn vooral gebruikt tijdens de oversteek en in de Kaap Verden, BVI en de Bahama's. In de andere landen hebben we altijd wel brood weten te vinden. Er zijn wel mixen te vinden in de grotere supermarkten, maar niet de lekkere Nederlandse volkoren broden. Je kan natuurlijk zelf aan de gang gaan met gist e.d., maar ja, waarom moeilijker maken als het makkelijk kan. Afbakbroodjes zijn nergens te vinden. Laatste keer dat we die hebben gezien was bij de Mercadona op Tenerife.

Een ander item waar je wel eens naar misgrijpt is limonade siroop. Dit is goed te krijgen in Nederland, Frankrijk of Franse eilanden, Portugal en Kaap Verden. Het lijkt wel of ze er in andere landen niet van hebben gehoord. Inslaan dus als je het ziet liggen!

Wat de beste proviand haven zijn, hebben we in een overzichtje gezet bij Wat kost waar.

(last update: 25 april 2009)