Zeeziekte

Zeeziekte (of bewegingsziekte) is makkelijker te voorkomen dan te genezen. Welk medicijn je ook kiest, de timing van inname is de sleutel tot een goede werking. Acht tot tien uur van tevoren beginnen met behandeling is succesvoller dan te pas te gaan slikken als de symptomen de kop opsteken.

Ook belangrijk is dat men de pillen blijft slikken en niet alleen een pilletje aan het begin van een oversteek of tocht. De pillen hebben soms tijd nodig om te werken en/of zijn er meer pillen over langere tijd nodig. Probleem is soms dat degene die zeeziek is, geen zin heeft om in te nemen en liever in een hoekje blijft liggen. Het is al te veel moeite om überhaupt te bewegen, laat staan om de pillen en water te pakken. Het is de taak van de anderen om te zorgen dat de pillen ingenomen worden!

Er is een enorm spectrum geneesmiddelen op de markt. Dit zou kunnen betekenen dat er niet één oplossing is die voor iedereen werkt. Als je iets hebt gevonden dat werkt, moet je daar maar simpelweg bij blijven. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikelijke medicaties die we gevonden hebben.

Als men lang in een haven heeft gelegen en de bewegingen van een schip een beetje is ontwend werkt het goed om de avond van te voren voor anker te gaan (als dat kan uiteraard). Houdt de afscheidsborrel zonder borrel en neem je tijd om het schip rustig weer zeevast maken, maaltijden onderweg voorbereiden (van te voren koken) en wennen aan de bewegingen.

Komt je specifieke favoriet niet op de lijst voor, geen zorgen: blijf erbij als het werkt. Dertig procent van de gevallen geneest alleen al door goed je best doen om de zeeziekte te behandelen. Dit gaat zelfs op als de behandeling ogenschijnlijk zinloos is. Welk medicijn er ook wordt gebruikt, het is belangrijk de genoemde doses niet te overschrijden en iedereen te vertellen welke medicijnen ingenomen zijn.

Onze ervaring is ook, dat de ene pil wel werkt bij de ene zee en koers en bij een andere niet. Stap echter niet te snel over, geef het ook even de tijd om te laten werken. Als je deze lijst al zonder succes hebt afgewerkt, is het waarschijnlijk de moeite waard een verdovende antihistamine zoals Phenergan te gebruiken. Experimenten wijzen uit een eveneens zeer effectieve behandeling een combinatietherapie met scopolamine (hyoscine) plus dexamphetamine is. Of de antihistamine promethazine plus ephidrine. Aangezien sommige van deze medicijnen zijn misbruikt, worden deze combinaties van medicijnen nauwelijks meer voorgeschreven. Overleg dit met je huisarts. Onze ervaring is overigens dat de meeste huisartsen weinig kennis hebben van de beschikbare middelen. Deze lijst met hem bespreken is handig en kan hij aangeven wat wel of niet kan.

Crewkillers: ei, jus d’orange, alcohol (teveel de avond ervoor), spanningen/stress, koffie

Een nieuw fenomeen is de Medic Reliefband. Gedragen om de pols geeft deze stroomstootjes af. De polsband is ontwikkelt voor de luchtvaart (piloten) en werkt bij sommige mensen erg goed. Bijwerking zijn nihil, al vinden sommige mensen de stroomstootjes vervelend.

Ook hebben sommige mensen hebben baat bij zogenaamde Seabands (te verkrijgen bij de apotheek). Dit zijn drukbandjes gedragen om de pols. Wij hebben ze met succes bij de kinderen gebruikt. Waarschijnlijk werkt het voor een deel psychologisch.

Andere anti-zeeziekte middelen:
Banaan, cola (zonder prik), appel, biscuitjes, gember, oropax in linkeroor (voor rechtshandigen) en Ibuprofen (tegen bijwerkingen als hoofdpijn, maar ook als algemeen kalmerend middel)

 

Werkzame stof          

Handelsnaam
(mg medicijn per tablet)

Orale dosering (dosering per dag)

Opmerkingen

Dimenhydrinate

Mercalm (FR) dimenhydrinate 50mg + cafeine 10mg

Dramamine (universele naam) (50mg)

 

50-100mg

Middellange werking circa zes tot acht uur. Veroorzaakt slaperigheid, maar bij Mercalm wordt dit gecompenseerd door de cafeine.
Werkt erg goed bij de meeste zeilers (en bij ons)

Meclozine
(Meclozin-2 HCL)

Navicalm 25mg (Portugal), Bonamine (Canada en Duitsland) Sea Legs (Engeland) (25 mg), Ancolan (Australië). In Duitsland te verkrijgen, nu bonamine niet meer verkrijgbaar is bij Postafen/Diligan (Fa. UCB) en Postadoxin (Fa Rodleben).

50 mg

Weinig bijwerkingen behalve slaperigheid, goed voor langer gebruik. Zelfs te beginnen de nacht voor afvaart. Bobby Schenk zweert hierbij.

Cinnerazine

Sturgeron (universele naam) (25 mg)

30 mg     

Middellange werking. Smaakt prettig en kan opgezogen of gekauwd worden. Veel mensen vinden het effectief.

Scopolamine

Scopoderm

1,5mg

De bekende pleisters. Effectiviteit verschilt per persoon. Handig is dat ze bij overgeven ‘blijven zitten’ en 3 dagen effectief zijn. Je wordt wel slaperig.

Promethazine hydrochoride

Phenergan(universele naam)
(25 mg)

Navy cocktail : bestaande uit Phenergan and Ephedrine sulphat, waarbij de laatste de slaperigheid opheft.

25 mg

’s Avonds het beste in te nemen; slaperigheid gebruikelijk. De ‘knock-out drop’ ook verkrijgbaar als suikervrije siroop, geschikt voor kinderen. Ook beschikbaar als injectie voor de ‘hopeloos zeezieken’.
Combi-drug, was ontwikkeld voor het ruimtevaart programma (astronauten). Schijnt direct te werken!

Promethazine theoclate

Avomine (Engeland en Australië) (25 mg)

25 mg

Zie Promethazine hydrochloride

Diphenhudramine

Benadryl (Engeland) (25 mg)

50-100 mg

Veroorzaakt slaperigheid en is effectiever dan histamine dan tegen bewegingsziekte.

Cyclizine

Marzine (Frankrijk, Italië en Duitsland), Marezine (USA) 50 mg

50 mg

Weinig bijwerkingen goed bij langdurig gebruik. Niet meer in Engeland verkrijgbaar wegens het bevatten van hallucinerende bestanddelen.

Hyoscine (hyoscine hydrobromide)

Hyoscine is de universele naam, maar ook Kwells (Engeland en Australië), Sereen tabs (Engeland) Travacalm (gemengd met antihistamine), Boots (Engeland) (0,3 mg)

0,6 mg

Bruikbaar in kleine doses voor korte trips. Bijwerkingen te lastig voor langer gebruik. Groot voordeel is dat het binnen een half uur begint te werken en snel wordt opgenomen indien als zuigtablet ingenomen. Pleisters zijn ook verkrijgbaar (Scopoderm).

naar boven

(last update: 25 april 2009)