20 - 25 maart 2008 Culebra, Isla Palominos, San Juan (Puerto Rico) (foto's Puerto Rico)

De verhalen die we horen en lezen over de Amerikaanse Virgin eilanden doen ons besluiten deze maar over te slaan. De Spaanse Virgins schijnen iets minder toeristisch te zijn en past in het weerbeeld. Voor de tocht naar de Turks & Caicos eilanden van zo’n 400 mijl willen we gunstige wind hebben en deze wordt pas over minimaal een week verwacht. We hebben dus tijd voor Puerto Rico en een paar eilanden bij Puerto Rico ook wel de Spanish Virgin Islands genoemd. We gaan eerst naar Culebra om in te klaren.  We hebben weer eens niet goed gelezen en Goos gaat voor niets alleen naar de douane. Hij is al snel weer terug, want het hele gezin moet mee. Het is tenslotte Amerikaans grondgebied. De kinderen begrijpen hier weinig van en zaten net lekker te spelen…….., maar ja dat hoort ook bij het cruisen. Het is even een wandeling en er moeten heel wat formulieren worden ingevuld. We krijgen een grote glimlach als ze ons visum zien en we krijgen een Cruising Permit om een jaar in de Amerikaanse grondgebieden te varen, keurig op naam van de boot en eigenaar.

Puero Ricaans Navy
We treffen het, we zijn er precies in het weekend en de International Heineken Regatta staat gepland (ja, ook hier). Er is ondanks de drukte een zeer leuke sfeer. Voor het eerst sinds tijden zijn er genietende locals die er voor het weekend op uit zijn gegaan en zich met hun Heineken biertje vermaken. In de baai liggen voornamelijk Puerto Ricanen en een paar cruisers. Er wordt heel wat naar ons gezwaaid. Meestal is het alleen de schipper die zwaait, nu zit de hele boot met glimlach naar ons de zwaaien. Een boot naast ons komt even een praatje maken, waar we vandaan komen. Blijkt dat het Nederlandse honkbalteam iedereen heeft weten te verbazen op de World Baseball Classic dat net heeft plaatsgevonden op Puerto Rico. Van de Puerto Ricaan hoorden we dat Nederland een hele goede pitcher heeft. Ik heb het even na gezocht, want mijn kennis van honkbal is minimaal. De man heeft het over de Aruba afkomstige Sidney Ponson die bij de Yankees in de US speelt. Weer wat geleerd.

Het plaatsje Dewey is niet veel, maar wat we zoeken hebben ze. Na de BVI weer normale prijzen in de supermarkt. De Laaxum is hier ook met opa en oma aan boord en reden voor een borrel.  Zij gaan door langs het zuiden van Puerto Rico en wij willen via de mooie oude stad San Juan en van daaruit naar de Turks en Caicos eilanden. We blijven twee nachten in Dewey. We genieten van heerlijke steaks bij het fameuze Dinghy Dock restaurant. We kijken onze ogen uit naar de ’Puerto Rico Navy’, zo worden de lokale (vis)powerboaters genoemd worden die in het weekend vanuit het hoofdeiland naar de kleinere eilanden komen. Zij liggen met 40-50 boten aan elkaar, barbecueën en hebben gezellige lol.

Na Dewey varen we naar een mooie baai in het noorden, maar de swell is daar iets te veel van het goede. Om de baai binnen te komen surfen we als een volleerd wave rider over de naast ons brekende golven. Een apart  ervaring. Fijn toch zo’n kaartplotter die je exact  laat zien waar je bent, want als de je golven ziet denk je dit gaat niet helemaal goed. Erin, eruit en op naar een beter plekje. We besluiten maar door te gaan naar Isla Palominos dat tussen San Juan en Culebra in ligt. Ook daar is het druk als we aankomen, maar in de loop van de middag vertrekt de ‘army’ stuk voor stuk naar huis en blijven we uiteindelijk met een paar boten over. s’Avonds heeft Goos de AIS gemonteerd, die door het bezoek van de Laaxum is meegenomen. Ja hoor, we hebben contacten in beeld. Wel geinig dat je ook om de hoek kunt kijken. De volgende morgen vroeg op weg naar San Juan.

We varen vlak langs de riffen en rotsen een schitterend gezicht. Er is weinig wind, maar de swell is nog behoorlijk als we de baai bij San Juan binnensurfen. Er is een ankerplek voor de twee marina’s en het ziet er erg verlaten uit. Er liggen wat oude wrakken, wat verlaten boten en 2 andere buitenlandse boten die de volgende dag naar Turks vertrekken. Niet echt idyllisch, maar wel centraal in de stad en veilig voor het politie bureau.  Del MorroDe marina laten we maar voor wat het is (97 USD per nacht) . Hier een prima supermarkt en we bezoeken de oude stad als schoolreisje. We bezoeken het prachtige oude fort Castillo de San Felipe del Morro. Een fort dat eeuwen bescherming heeft geboden tegen de piraten en handelsnaties. Het is zelfs nog 30 jaar in handen geweest van de Nederlanders, maar voornamelijk in bezit van de Spanjaarden. De Spaanse invloeden zie je overal terug. In 1898 is het fort in handen gekomen van Amerika. De huizen en de straatjes zijn heel mooi, hoewel  je af en toe een oog dicht doen moet doen gezien de commercie die overal aanwezig is. Er is dan ook een  cruise ship dock waar er minimaal 6 kunnen liggen, als wij er zijn liggen er 4. De kinderen zijn na het bezoek van de stad moe en voelen zich niet lekker. Gezien de warme koppies en snotneuzen hebben ze toch een bacilletje opgepikt in de grote stad. We maken ons klaar voor de tocht van morgen, eten maken voor onderweg en alles weer opbergen en vastzetten.

naar boven