30 juni - 8 juli 2008 (foto's New York)

30 juni - 1 juli Op weg naar New YorkZonsopgang op de oceaan.jpg

We vertrekken om 5 uur ’s ochtends uit Cape May en motorsailen langs de New Jersey kust naar Sandy Hook. We genieten van waarschijnlijk onze laatste zonsopgang die we op deze reis op de oceaan gaan mee maken. Na deze tocht zijn er geen lange tochten meer gepland. Er is meer wind dan voorspeld. Eigenlijk hadden we best een stuk kunnen zeilen, maar motorsailend gaan we zo hard dat we met licht nog Sandy Hook kunnen aanlopen. In de pilot worden de vele crabpots genoemd en rond NY verwachten we veel scheepvaart (de AIS zat al op zijn maximaal 100 aantal weer te geven contactjes!) en dan is een beetje licht wel fijn. Kortom we zijn maar door gegaan met als resultaat 115 mijl in 17 uur (voor ons te vergelijken met heen en weer van Muiderzand naar Vlieland in 1 dag).

Op het laatst krijgen we nog een lekkere regenbui op ons dak. De wind draait ineens 180 graden en schiet naar de 30 knopen. Gelukkig hadden we het zien aankomen en waren we op tijd met het 1e rif. Het 2e rif gaat er ook in en van een mooie bakstag wind moeten we aan de wind gaan varen. De golven lopen nog gewoon mee en het is meer de rare lucht, regen en schijnbare wind die het oncomfortabel maken. Gelukkig hoeven we nog maar een paar uur. De skyline van NY doemt op, maar is slecht zichtbaar. De Verrazano Narrows bridge zien we echter heel duidelijk. Prachtig en onwerkelijk om hier te zijn. Ik ben regelmatig over deze brug gereden en nu zie ik hem vanaf mijn eigen boot. De Saeftinghe is een dag eerder vertrokken en we krijgen uit de eerste hand informatie over de aanloop van Sandy Hook en ankerplaats. Niets aan de hand. Om half 9 gaan we voor anker.

New Jersey is hier weer echt anders dan de andere staten. De VHF conversaties zijn platter en bij tijd en wijle onverstaanbaar. Goos en ik zijn beiden in het verleden ‘veel’ in New Jersey geweest en vinden het weer een feest van herkenning. We lunchen lekker bij ‘On the Deck’ en zien de mensen in pak uit de Manhattan Ferry stappen. Hmm, even nog niet aan denken. Wij zitten nog lekker in korte broek en laten ons door Mary Beth lekker verwennen met Bud, NY strip sandwich, Ceasar Salad wraps en een Chocolate Bomb als toetje. In de verte zien we de skyline van New York.

2 – 8 juli 2009 New York  New York !!!

Walrus voor het Statue of Liberty

Het is een mijlpaal om op eigen kiel de Hudson op te varen. Het is lekker druk, veerboten schieten heen en weer en er liggen enorme duwbakken voor anker. Lange leve de AIS zullen we maar weer zeggen. We varen samen met de Saeftinghe langs het Statue of Liberty om de nodige foto’s van elkaar de schieten. Dan hoeft er tenminste niemand capriolen uit te halen om vanuit de dinghy foto’s de maken. We zijn op tijd, net als de zeilen naar beneden zijn komt een stortbui op ons neer. De boot is weer mooi afgespoeld.

We tuffen in de regen nog een stukje verder, maar pakken weer in ’t zonnetje een mooring op bij de 79th Street Boat Bassin. We liggen eerst enorm ver weg, maar gelukkig mogen we een paar uurtjes later een mooring oppakken die dichter bij het dinghy dock en de andere schepen ligt. Het is wel uniek, we liggen hier met 5 (!!!) Nederlandse boten; Laaxum, Tyche, Seaftinghe, Jonathan en de Walrus en dat precies 400 jaar nadat Henry Hudson voor de Nederlanders op zoek ging naar kortere routes naar China. Voor  ons gevoel ‘veroveren’ we ook NY. We liggen hier af en toe flink te rollen van de voorbijkomende scheepvaart, maar verder is het een geweldige plek en dat voor maar 30 dollar per dag. Daar kan je geen hotel voor krijgen en zeker niet in het centrum van Manhattan. Bovendien zitten we zitten op loop afstand van de metro, restaurantjes en een paar winkels welke voor supermarkten gaan, wat wil je nog meer.

Omhoog kijken tot je valtDe dagen zijn gevuld met het bezoeken van de nodige toeristische hoogte punten. Precies 20 jaar geleden was ik hier voor het eerst en ik herken veel plekken waar ik toen ben geweest. Wat is dit een heerlijke stad, we voelen ons al gauw thuis. De kinderen vinden de hoge gebouwen ook indrukwekkend. Het liefst gaan ze hun buik tegen een hoog gebouw staan en dan omhoog kijken ’Het lijkt net of ie omvalt.’  We bezoeken o.a. Battery Park, China town, Ground Zero, Guggenheim, Central Park, het Empire State Building, Ice Age met 3d bril en  mega popcorn, Bronx Zoo en natuurlijk de Toys R Us op Time Square. Jawel, de speelgoedwinkel is hier ook tot een toeristisch attractie verworden, met een enorme dinosaurus die beweegt en een reuzen rad in de winkel. We raken al snel aan het ritme gewend. ’s Morgens de dingen bezoeken die je wilt zien, dan is het namelijk het rustigst en de middag is vooral om lekker naar mensen te kijken of te chillen op de Walrus. Want wat is het heerlijk om na een drukke dag in de stad gewoon op je eigen boot een biertje te drinken. Voor de kinderen is het dan ook meteen rust.

Op de 4th of July is het Independence Day en groot feest voor de Amerikanen. We hadden wat meer feestgedruis a la Koninginnedag overdag verwacht, maar in NY geen parades  ‘alleen maar’ vuurwerk. Overdag doen we mee met de Amerikanen; picknicken en baseball in het Central Park. Gek dat je alles als heel normaal ervaart, terwijl je toch maar even met je gezin naar NY bent gezeild en 4th of July op een kleedje in Central Park ligt.  ’s Avonds verzamelen we met z’n allen op de Saeftinghe voor een potluck en liggen op de eerste rij. Het park aan de rivier stroomt vol en de rondvaart boten worden door de coastquard op gepaste afstand (niet van ons, maar van de vuurwerk boten) gehouden. Om half 10 begint het geknal, 6 barges met vuurwerk vanaf de Hudson met dank aan Macy’s. Ik heb nog nooit zo’n vuurwerk spektakel gezien, 30 minuten vol knallen.

Architecten bij het GuggenheimIn het Guggenheim is een tentoonstelling over Frank Lloyd Wright, de architect van het schitterende gebouw. Voor de kinderen is het moeilijk om de handjes op de rug te houden bij het zien van al die mooie maquettes met kleine autootjes. Gelukkig is in de kelder een workshop voor kinderen. Ze kunnen daar een maquette maken van een eigen hut. Eerst wordt wat inspiratie opgedaan bij de maquettes van studenten die een zelfde opdracht hebben gekregen. Daarna aan de slag. De kinderen zijn al snel 2 uur aan het knutselen. Door het museum wordt een foto gemaakt van de architecten in spe en hun maquette. Misschien komen we op de website. Na het stukje cultuur genieten we van het drukke Central Park waar we weer een balletje gooien tussen de New Yorkers  en de toeristen. We komen ogen te kort.

De ‘tegenvaller’ van de hoogte punten was de Bronx Zoo. Het park zelf is echt schitterend en zeer de moeite waard. Veel dierenparken vallen in het niets bij dit ruim opgezette park. Alleen ga er niet heen op ‘donation day’ ofwel woensdag als de toegang gratis is. Het was kiezen naar welke zoogdieren we keken, de mensen of de dieren. Ik denk dat er meer soorten mensen waren dan dieren. Koreanen, Japanners, Blacks, Mexicanen, Columbianen, meer dik dan dun. Wij waren daar met onze blonde koppen duidelijk de endangered species. Iedereen neemt dus ook zijn eigen nationale dis mee voor de lunch, sushi, worsten uit blik, noodles en wraps. Elk day care centre of summercamp had deze dag ook uitgekozen om het park te bezoeken. Overal liepen groepjes met club T-shirtjes aan. Hele pelotons ADHD-tjes. Kortom veel te druk. We zijn er maar wat eerder uitgevlucht. Voor we de metro namen hebben we nog even boodschappen gedaan bij een supermarkt in de Bronx. We liepen weer even in Spanje en hebben eindelijk weer Maria-kaakjes en worstjes gevonden!

Na een weekje New York is het weer tijd voor wat rust en even bijkomen van alle indrukken. We gaan op zoek naar strand, small towns en eilandjes aan de Long Island Sound.

naar boven