Kosten

Onderstaand geeft slechts een beeld van de kosten en ze zijn gebaseerd op onze ervaringen in korte tijd (seizoen 2008-2009). Ook zijn wij (zeilers) altijd gebonden aan een bepaalde actieradius rond een haven of ankerplaats en kan de beste winkel van het dorp net buiten ons bereik (of weet ervan) liggen. Het kan best zijn dat iemand bepaalde zaken veel duurder of juist goedkoper weet te vinden. Het is maar een opsomming van onze ervaring.

Scheepsbenodigdheden
Wat gezegd wordt en iedereen op zich weet is dat het uitrusten van de boot (of in ieder geval alle onderdelen van de nog te monteren spullen meenemen) het allerbeste in Nederland kan gebeuren. Liever een week later weg en alles in orde, dan onderweg lopen knoeien. Hoe vaak kom je niet net dat ene onderdeeltje tekort? Onderweg kan het een dagtaak zijn om het juiste onderdeel te vinden. Ook al kost de voorbereiding al genoeg en schrik je van de uitgaven, in Nederland is alles meestal goedkoper en beter (sneller) te krijgen. Optimaal is natuurlijk alles ruim van te voren klaar en dan een paar weken proef varen (zonder walstroom). Is ons deels gelukt…… Ook kom je onderweg aan klussen (met 3 kinderen, lesgeven en van alles en nog wat) niet echt aan toe.

Wij hebben onderweg onderdelen diie onderweg niet te krijgen waren of erg duur, in Nederland besteld en door bezoek uit Nederland laten meenemen. Zo heeft ons bezoek voor andere Nederlandse boten onderdelen meegenomen en bezoek van anderen weer voor ons. St. Maarten was de beste plek onderweg om scheepsbenodigdheden te krijgen.

Beste proviand havens of landen qua prijs niveau zijn:

Top Nederland, Spanje, Canarische eilanden (ook Gomera is erg goed), Martinique, Guadeloupe, St Maarten en USA. Je moet natuurlijk wel de grote supermarkten hebben en deze zitten meestal in/rond de grote steden
Middel Engeland, Portugal, Kaap Verden (al is keus zeer, zeer beperkt) Grenada, Grenadines (keuze beperkt), St. Lucia, Puerto Rico, Antiqua, Bequia
Duur BVI, Turks&Caicos, Bahamas

NEDERLAND

Boodschappen
Veel goedkoper krijg je het nergens. Zeker de basis moet je hier goed inslaan.

Scheepsbenodigdheden
Nergens beter en meer keus dan elders, behoudens dan elektronica en de WestMarine winkels in de USA. Onderweg droom je van een George Kniest of Dekker Watersport in de buurt.

Brandstof
Diesel                       : ca. 1,48 euro/ltr (nu weer fors lager naar het schijnt)
Benzine 95               : ca. 1,56 euro/ltr
Camping Gaz 3kg     : 24-29 euro

Liggeld
Erg wisselend. Varieert voor ons (14m) van 20 tot circa 30 euro. In Nederland gaat het meestal per meter, terwijl in het buitenland ze met lengte groepen werken (vaak 9-12m, 12-15m en 15-18m) of per m2.

Terug naar boven

ENGELAND
Wij waren er toen de wisselkoers van de GBP relatief laag was: ca. 1,20 euro = 1,00 GDP en dat scheelt natuurlijk flink. Nu is deze zelfs nog lager.

Boodschappen
Circa 10-20% duurder dan in Nederland. Je kunt er wel veel vlees in blik krijgen. Wijn begint er vanaf 5 euro.

Scheepsbenodigdheden
Redelijke keus, maar ook weer 10-25% duurder dan in NL.

Brandstof
Diesel                : 0,80-1,00 GBP/ltr, maar vanaf 1 november 2008 kun je geen rode diesel meer krijgen en betaal je ca 1,50 GBP.
Benzine 95         : ca. 1,24 GBP/ ltr
Camping Gaz 3kg   : 18 GBP

Liggeld
Varieert voor ons (14m) van 18 tot circa 39 GBP in de luxe Marina’s als Eastbourne. Ook weten ze je te vinden als ergens ankert. Moorings (als ze er zijn) zijn uiteraard goedkoper dan een haven. Ook kennen ze het fenomeen dat je aan een ponton ligt met geen wal verbinding en je met de dinghy of watertaxi naar de kant moet. Wel zo rustig en flink voordeliger dan een ponton met wal verbinding.

Terug naar boven

SPANJE

Boodschappen
Circa 10-20% goedkoper dan in Nederland. Daarnaast is brood, wijn, vlees, vis en bijvoorbeeld Seranoham veel goedkoper dan in NL. Groente weer duurder. Bier is ongeveer even duur (en ze hebben St. Miguel). Leuker zijn natuurlijk de aparte dingen die ze hebben. Op de lokale marktjes kun je vrij voordelig groente, fruit, worsten en kaas krijgen. In de dorpjes van de ria’s vaak een vrij kleine kruidenier, maar ze hebben ook (vaak wel met de bus/huurauto) prima grote supermarkten. Wij hebben hier vooral veel fuetworstjes ingeslagen. Deze blijven lang goed en zijn heerlijk.

Scheepsbenodigdheden
Zeer matig en duurder dan in NL. Daarnaast heb je het probleem dat ze vanachter een balie verkopen waardoor je niet weet wat ze wel/niet hebben en je met plaatjes moet werken (tenzij je goed Spaans spreekt, maar dan nog moet je weten hoe het onderdeel heet in het Spaans). Ze kunnen vaak wel producten bestellen die er dan in 2 dagen zijn (zeggen ze).

Brandstof
Diesel                : 1,22-1,25 euro/ltr.
Benzine 95         : ca. 122-1,25 euro/ltr. Vaak is benzine bij de haven slecht te krijgen (alleen diesel) en moet je er op uit. Raadzaam om als er benzine te krijgen is op te toppen.
Camping Gaz 3kg        : ca. 10 euro

Liggeld
Is niet veel duurder dan Nederland en daarnaast is ankeren overal gratis, zoals het hoort. Varieert voor ons (14m) van 22 tot 28 euro. Voordeel van dit gebied is ook de enorme mogelijkheden om beschut en idyllisch te ankeren. Dat is nu juist deel van de charme van de Ria’s.

Terug naar boven

PORTUGAL

Boodschappen
Ongeveer even duur als in Nederland en dat terwijl het minimumloon op ca 400 euro ligt en Jan modaal 1000 euro verdient. Vlees en vis relatief goedkoop. In Caiscais zit een mega Jumbo vlakbij de ankerplek.

Scheepsbenodigdheden
Slecht, zelfs in Porto en Lissabon matig en bovendien duurder.

Brandstof
Diesel                       : ca. 1,25 ltr
Benzine 95                 : ca. 1,24 ltr
Camping Gaz 3kg        : 15 euro. Ze vullen hier op zich alles, maar je moet wel (met een taxi) naar de gasboer.

Liggeld
Varieert voor ons (14m) van 20 (Leixos) tot circa 45 euro (Cascais). Ankeren is goed mogelijk op bepaalde plekken, maar beschutte baaien zijn schaarser. Je kunt Portugal wel doorkomen met een minimum aan havengeld. Algarve zijn wij overigens niet geweest. Cascais prima ankerplek direct voor het dorp.

Diversen
Autohuur 50 euro + circa 15 euro benzine. Kastelen in Sintra 28 euro voor een familiepas. Trein en taxi zijn zeer goedkoop.

Terug naar boven

MADEIRA
Zie Portugal. Diesel wel flink goedkoper met circa 0,75/ltr.

Ankeren kan prima (wat rollerig in Funchal), maar er zijn een aantal Marina’s. Prijzen 32-38 euro, alhoewel de haven van Funchal voor boten tot 10m maar 13 euro was (als je een plekje weet te krijgen). Tot 12m betaalde je ongeveer 23 euro. De situatie van ankeren bij Funchal is niet geheel duidelijk. Het lijkt erop dat je moet betalen, maar niet duidelijk is of dit hard gemaakt wordt. Wij hebben nimmer betaald en weten ook niet van andere cruisers die dit gedaan hebben.

Diversen
Uitstapjes als de kabelbaan naar Monte (14,50 adult), toegang tot de Palace tuin (10,= adult, kids gratis) en grotten (12,= adult, kids 6,=) zijn relatief duur, maar je wilt tenslotte ook wat zien van een eiland. Autohuur daarentegen normaal (40 euro voor een clio en je tuft ongeveer 15 euro aan benzine weg). Taxi zeer goedkoop.

Terug naar boven

CANARISCHE EILANDEN

Boodschappen
Boodschappen prima te doen en goedkoper dan Portugal. Uiteraard zijn de supermarkten in de grote plaatsen (bijvoorbeeld Santa Cruz-Tenerife, Las Palmas-Gran Canaria) het goedkoopste, maar ook in San Sebastian-Gomera en Santa Cruz -La Palma kun je prima inkopen (voor een oversteek) doen.

Scheepsbenodigdheden
Prima, ’t is wel even zoeken. Weliswaar in Las Palmas en Santa Cruz. Redelijke prijzen en voorzieningen.

Brandstof
Diesel                       : ca.  0,72 euro/ltr
Benzine 95         : ca.  0,74 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : 6 euro (3 euro 0,5kg fles)

Liggeld
Voor onze lengte circa 20 euro met een beetje onderhandelen en korting voor verblijf van bijvoorbeeld een week. In deze prijs wel je eigen water en elektra. Ankeren is zeker in de westelijke eilanden niet comfortabel door de swell en weinig beschutte baaien.

Diversen
Autohuur circa 35 euro.

Terug naar boven

KAAP VERDEN
Boodschappen
Tsja, er is Goudse kaas voor de liefhebbers, maar je moet verschillende supermarkten (wat er voor door gaat) af om een beetje inkopen te doen. Niet echt duur. Dit is dan Mindelo. Andere eilanden nog minder. Belangrijk is de aankomst van de voorraad boot die 1xl per week met nieuwe voorraad komt. Dan is er weer meer keus. Vis natuurlijk wel volop te krijgen (mega tonijnen).

Scheepsbenodigdheden
In Mindelo bij de marina wel wat voorzieningen en spullen te koop. Kai Brosmann, eigenaar van de marina is een Raymarine/autopilot expert! Andere eilanden naar wij hebben gelegen kansloos in dat opzicht. Moet er niet aan denken hier met major problems uit het water te moeten. Alles kan natuurlijk.

Brandstof
Diesel                : ca.  1,10 euro/ltr (wel met jerrycans aan de slag, de visserijhaven erg swell gevoelig en heeft een betonnen kade )
Benzine 95         : ca.  1,15 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : prima verkrijgbaar

Liggeld
Voor onze lengte circa 24 euro. Elektra gratis, maar soms maar 180volt op de steiger. Water op de meter.  800 liter voor ongeveer 10 euro. Ankeren gratis.

Terug naar boven

GRENADA & DE GRENADINES
Boodschappen
Grenada een paar prima supermarkten voor redelijke prijzen bij Georgetown. Hier goedkoper en veel breder aanbod dan in de kleinere noordelijke eilanden als Mayreux, Union, Cariacou en Bequia. Eigenlijk tot St.Lucia is het aanbod matig.

Scheepsbenodigdheden
Op Grenada een paar goede winkels, maar duurder dan in Nederland uiteraard. Island Water World en Budget Marine hebben er winkels. Op de andere eilanden af en toe een goede shop waar je net vindt wat je nodig hebt. Reken er niet op.

Brandstof
Diesel                 : ca.  1,05 euro/ltr (Grenada, andere eilanden niet getankt)
Benzine 95         : ca.  1,10 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : ca, 10 euro

Liggeld
Wij hebben er alleen geankerd en dat is gratis. Er zijn een aantal prima marina's, maar prijs niveau weten we niet.

Diversen
Autohuur overal 40 euro/dag, maar taxis en het lokale minibus systeem is erg goedkoop.

 

Terug naar boven

 St. LUCIA
Boodschappen
Goed aanbod in Rodney Bay, maar wel net een tandje duurder dan in de zuidelijke eilanden. Marigot Bay is prijzig, maar heb je wel een vers stokbroodje voor 4 euro.

Scheepsbenodigdheden
Island water World en Johnson Hardware in Rodney Bay een goed aanbod, maar wel prijzig. Ze moeten het hier hebben van de Arc-ers die de nodige nieuwe dingen nodig hebben en geen keus hebben.

Brandstof
Diesel                       : geen idee
Benzine 95               : geen idee
Camping Gaz 3kg     : geen idee

Liggeld
Ankeren gratis, maar een mooring in Marigot Bay (20 euro) bijna duurder dan een nette steiger in de nieuwe marina van Rodney Bay (22 euro.) Water en elektra nog wel extra afrekenen.

Diversen
Autohuur circa 50 euro/dag.

Terug naar boven

MARTINIQUE & GUADELOUPE
Boodschappen
Vergelijkbaar tot iets duurder dan in Nederland. Wel volop keus en een goede discounter (Leaderprize) in Le Marin. Als ze althans niet staken…

Scheepsbenodigdheden
Alles te krijgen al is het niet goedkoop. Kopen wat je nodig hebt en de rest in St. Maarten of USA

Brandstof
Diesel                       : ca.  0,95 euro/ltr
Benzine 95         : ca.  1,15 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : ca. 15 euro

Liggeld
Ankeren gratis. De prima marina bij Point a Pitre (Guadeloupe) was 30 euro inclusief stroom en water.

Terug naar boven

DOMINICA
Boodschappen
Keuze niet bijzonder, maar wel relatief goedkoop.

Scheepsbenodigdheden
minimaal

Brandstof
Diesel                       : ca.   0,50 euro/ltr
Benzine 95         : ca.   0,50 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : niet gevraagd, maar zal wel goedkoop zijn

Liggeld
Enkel gratis anker (en moorings)

Terug naar boven

ANTIGUA  BARBUDA
Boodschappen
Weer eens volop keus (na de stakingen in Frankrijk), maar niet bijzonder goedkoop. Vergelijkbaar met de Franse eilanden (buiten de Leader Price discounter in Le Marin dan).

Scheepsbenodigdheden
Alles te krijgen. Prijs niveau gemiddeld.

Brandstof
Diesel                       : ca.   0,55 euro/ltr
Benzine 95         : ca.   0,58 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : circa 12 euro (ze vullen hier alle soorten flessen)

Liggeld
Je betaald in English en Fallmouth harbour allerlei fee’s (inclusief cruising permit) die in totaal circa 35 euro kosten voor een week. Jolly Harbour gratis ankeren, moorings 10 usd.

Terug naar boven

St. MAARTEN
Boodschappen
Volop keus in zowel de Nederlandse kant als aan de Franse. Vooral wijn aan de Franse kan in slaan en bier aan de Nederlandse kant.

Scheepsbenodigdheden
Alles te krijgen voor een min of meer Nederlandse prijs. Bijboten en BBM wel veel goedkoper. Ook elektronica meestal goedkoper.

Brandstof
Diesel                       : ca.   0,50 euro/ltr
Benzine 95         : ca.   0,52 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : -

Liggeld
Buiten in de baai gratis, de brug aan Nederlandse zijde 20 USD (en die aan de franse zijde een paar euro). Evenzo 30 USD voor het liggeld in de Simpson Lagoon (en aan de franse kant gratis). Nu schijnt het niet eens bekend te zijn waar dit geld naar toe gaat. Lekker is dat.

Terug naar boven

BVI
Boodschappen
Overal kleine winkels, maar zeer prijzig tot aan het belachelijke toe. Pak melk of brood 5 dollar en zak chips nog duurder.

 Scheepsbenodigdheden
Overal redelijke winkels, maar je betaald er wel een prijs voor.

Brandstof
Diesel                 : ca.   0,55 euro/ltr
Benzine 95         : ca.   0,58 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : moeilijk te krijgen

Liggeld
1,00 euro per foot per dag is normaal, maar je kunt overal eigenlijk gratis ankeren. Moorings circa 20 euro, soms gratis.

Terug naar boven

SPANISH VIRGINS/PUERTO RICO

Boodschappen
Goede keus en een normale prijs. Assortiment een combinatie van USA en Spaans. Wijn en bier wel relatief prijzig. Dit allemaal wel in de grotere plaatsen. Op de eilanden is het beperkter, maar nog altijd prima.

Scheepsbenodigdheden
Matig assortiment wat wij gezien hebben. Waarschijnlijk in Fajardo (mega marina) beter.

Brandstof
Diesel                 : ca.   0,48 euro/ltr
Benzine 95         : ca.   0,50 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : vullen alleen USA flessen, dus zelf ‘overvullen’ of een USA fles kopen.

Liggeld
2,20 USD per foot per dag in San Juan, maar je kunt overal (ook daar) eigenlijk gratis ankeren.

Diversen
Auto huur circa 50 USD/dag en uit eten vergelijkbaar met Nederland afhankelijk waar je bent.

Terug naar boven

TURKS & CAICOS Eilanden
Boodschappen
Op de meeste eilanden beperkte keus, maar op zich is alles er wel. Op Provo een grote IGA supermarkt. Alles is wel behoorlijk aan de prijs. Wijn en bier zeer prijzig, 3x zo duur als op Sint Maarten!

Scheepsbenodigdheden
Op Provo redelijk te krijgen, maar voor de rest moet je veel geluk hebben iets te vinden.

Brandstof
Diesel                 : ca.    0,60 euro/ltr
Benzine 95         : ca.    0,62 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : vullen alleen USA flessen (19 euro/10lb fles), dus zelf ‘overvullen’ of een USA fles kopen.

Liggeld
Marina 50-70USD per nacht, maar je kunt overal eigenlijk gratis ankeren.

Diversen
Auto huur 50 USD en uit eten vergelijkbaar met Nederland.

BAMAHAS
Boodschappen
In ons vaargebied maar op een paar eilanden een winkeltje. Alleen Georgtown en Nassau hadden een supermarkt. Alles is behoorlijk duur. Achteraf veel meer moeten inslaan in Puerto Rico of Dominicaanse Republiek.

Scheepsbenodigdheden
Great Exuma en Nassau hebben iets aanbod. Niet teveel van verwachten en beter uitstellen tot de USA, tenzij je vandaar naar Bermuda of de Azoren gaat.

Brandstof
Diesel                 : ca.    0,60 euro/ltr
Benzine 95         : ca.    0,62 euro/ltr
Camping Gaz 3kg        : vullen alleen eigenlijk USA flessen, in Georgtown is soms een nippel aanwezig naar het schijnt.

Liggeld
Marina 50-80USD per nacht, maar je kunt overal gratis ankeren.

USA
Boodschappen
Een verademing om weer eens keus te hebben voor een redelijke prijs. Goedkoper dan in Nederland (met de dollar koers (1,00 euro = 1,32-1,40 USD) die er toen was).

Scheepsbenodigdheden
Via internet en bijvoorbeeld West Marine een goed aanbod. Alles is hier te krijgen. Goedkoper dan in Nederland.

Brandstof
Diesel                 : ca.    2,15-2,60 USD/gl
Benzine 95         : ca.    2,25-2,70 USD/gl
Camping Gaz 3kg        : vullen geen Camping gaz. Loont om een 20 of 10lb USA fles te kopen (20lb fles bij de Home Depot circa 30 USD). Vulling van 9kg circa 20 USD.

Als de USA flessen niet in de bun passen is het een optie een verloop nippel van USA fles naar Camping gaz (zonder de regelaars ertussen!) te kopen (Island WW/Budget/West Marine) of maken en zelf flessen vullen (volle fles op zijn kop hoger dan de te vullen fles en na een nachtje is de lege weer vol). De druk in de flessen is niet zo hoog en je kunt normaal gas slang tussen de nippels gebruiken. Geheel voor eigen risico uiteraard!

Liggeld
Marina's 45-120 USSD per nacht (1,00-3,50 USD per foot per dag, gemiddeld 2,00 USD/ft), maar je kunt bijna overal gratis ankeren als je het een beetje uitzoekt. Moorings (bij de grote steden) 25-30 USD/nacht..

Diversen
Auto huur 25-40 USD en uit eten goedkoper dan in Nederland. Veel keus in soort keuken en prijs niveau..

naar boven

(last update: 30 juni 2009)